Pannen

Steeds vaker gaan huishoudens in Nederland over op koken op inductie. Hiervoor kun je niet alle pannen gebruiken. Homecookingchef heeft een selectie gemaakt van pannen die geschikt zijn voor alle vuren, inclusief inductie. Op die manier kan de hobbykok zich niet vergissen bij het kopen van zijn pannen.

Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag

Koekenpannen kun je onderscheiden in koekenpannen met een anti-aanbak laag en koekenpannen zonder een anti aanbaklaag.

De anti aanbaklaag wordt ook wel Teflonlaag genoemd. Een dergelijk kunststof laagje, de stof heet officieel PFTE, voorkomt dat je eten aanbrandt. Teflon heeft een slechte naam, zeker sinds een uitzending van het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde in maart 2021. Daarin kwam aan de orde dat bij het gebruik van Teflon pannen schadelijke dampen vrij kunnen komen waar vogels in huis van kunnen sterven.Toch is de anti aanbaklaag uiterst praktisch; niet alleen hobbykoks maar ook in de horeca worden ze nog veel gebruikt. Je moet alleen niet een scherpe mes of een vork in de anti aanbaklaag krassen. Dan kunnen er stukjes Teflon loskomen en deze kunnen in je eten terechtkomen. Dit kan ook gebeuren als je een Teflon pan overmatig verhit of laat aanbranden.

De giftige stof PFOA zit sinds 2015 overigens niet meer in de anti aanbaklaag. Het is wel aan te raden om een koekenpan met een beschadigde anti aanbaklaag weg te gooien en te vervangen.

Keramische koekenpannen zijn veelal van aluminium of van rvs of van een combinatie van beide. De anti aanbaklaag is dan van keramiek en laat dus vrijwel niet los. Wel is het antikleef effect minder dan bij koekenpannen met een Teflonlaag.

Koekenpannen zonder anti aanbaklaag

Deze zijn grofweg te onderscheiden in 3 hoofdvarianten:

- Koekenpannen van plaatstaal
- Koekenpannen van RVS
- Koekenpannen van gietijzer

Koekenpannen van plaatstaal
Al deze varianten hebben hun voor en tegens. Plaatstalen pannen moeten voor gebruik worden ingebrand; hierna ontstaat en natuurlijke anti aanbaklaag. Deze pannen zijn wat zwaarder van gewicht dan veel andere pannen, maar gaan bij het juiste gebruik een leven lang mee.


Koekenpannen van RVS
RVS pannen zijn wat lichter van gewicht. Deze moet je ook inbranden. RVS pannen worden wat sneller warm, maar deze pannen zijn vaak iets duurder in aanschaf.

Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen zijn de zwaarste variant. Deze houden ook de warmte het langst vast, maar hebben een langere tijd nodig om op te warmen. Een gietijzeren pan met grillstrepen zorgt voor een mooi streep effect op bijvoorbeeld een biefstuk. Bovendien wordt het vet dan afgevoerd.

Koekenpannen met anti aanbaklaag

Er zijn talloze koekenpannen te koop in allerlei prijsklassen. Het eerste belangrijke onderscheid is de anti aanbaklaag. Met zo’n laagje in de bodem wordt bakken veel eenvoudiger. De kans op aanbranden wordt een stuk kleiner en het schoonmaken van de pan een stuk eenvoudiger. Na verloop van tijd slijt de anti aanbaklaag en wordt ook het schoonmaken lastiger.

Geanodiseerde aluminium pannen hebben een anti aanbaklaag die lang mee gaat en goed functioneert. Ook keramische pannen worden geproduceerd met een anti aanbaklaag. Bij dit materiaal functioneert het anti-kleef effect iets minder.