Gedekte-paastafel-pasen-001

Dé gedekte Paastafel van 2021

“Voor elke feestdag van het jaar selecteren we bij Home Cooking Chef de meest luxueuze borden en besteksets voor de gezelligste plek van het huis: de eettafel.” 

Even voorstellen...

Welkom op de allereerste blog ooit van Home Cooking Chef! Mijn naam is Hanne Staal en ik werk als stylist voor Home Cooking Chef; de plek voor de hobbykok en de thuiskok. In deze eerste blog geef ik jullie een exclusief kijkje achter de schermen van de styling van de gedekte tafels met Pasen 2021.

Ik neem jullie mee in mijn selectieproces voor het Paasontbijt en Paasdiner. Ik bespreek 3 vuistregels, de trends van dit seizoen en ik geef je tips voor het setdressen van jouw Pasen 2021. De kans om er thuis een feestje van te maken, want geluk zit in de kleine dingen. 

Alles komt samen aan de eettafel

Voor elke feestdag van het jaar selecteren we bij Home Cooking Chef de meest luxueuze on trend borden en besteksets voor de gezelligste plek van het huis: de eettafel. Naast je vakkundige werk in de keuken draagt een unieke gedekte tafel bij aan de smaakbeleving en de ervaring die je  aan je gezelschap wilt meegeven. Niet alleen serviezen dragen bij aan zo’n ervaring, het is vooral de samenhang van alle onderdelen op de eettafel die de atmosfeer kunnen maken.

Maar het decoreren van de eettafel kan nog best wel eens lastig zijn aangezien de voornaamste functie eten is! De eettafel is een plek waar wordt geleefd, waar herinneringen worden gemaakt en waar iedereen samenkomt. De gedekte tafels voor het Paasontbijt en het Paasdiner laten zien dat het combineren van een unieke ervaring en het leven aan de eettafel elkaar alleen maar kunnen versterken. 

Het selectieproces 

Ik begin mijn selectieproces voor gedekte tafels met het samenstellen van items met verschillende materiaalstructuren, hoogteverschillen, en het gebruik van organische en geometrische vormen moet in balans zijn.

Zo zie je op de gedekte tafel met Pasen een oceaanblauw tafelkleed van horecatextiel met daaroverheen de fraaie grasgroene loper van kunst nestmateriaal. Een loper die bijna schreeuwt: “Fel op pastel kan heus wel!” Of de Diwali Deens blauwe en groene borden van opaal ten opzichte van het poeder roze bord van aardewerk.

Niet alleen voelen de materialen anders, maar de items hebben ook een verschillende weerkaatsing van het licht en elk een eigen klank wanneer ze worden aangeraakt. Door de afwisseling van materialen voorkom ik dat de alles aan tafel alleen wordt gecentreerd rond het proeven. Net zo belangrijk zijn namelijk zien, horen en voelen! 

“Het is een kunst om alles bij elkaar laten komen zodat er een geheel ontstaat waar je trots op kan zijn.”

Hoogwerkers en eyecatchers

Met behulp van Paasdecoratie is het mogelijk om reliëf aan te brengen op de gedekte tafel. Maar waarom zijn hoogteverschillen eigenlijk zo belangrijk? De eettafel heeft de potentie om zonder decoratie te oogen als een lang en onbestemd vlak in de kamer. De oplossing: wanneer je de hoogte in gaat werken, vallen tafels meer op in het interieur.

Op de gedekte Paastafels zie je daarom eyecatchers die er echt uitspringen doordat ze hoger zijn dan bijvoorbeeld de Great Gatsby cocktailglazen. Er mogen dit seizoen dan ook wel een beetje bold statements gemaakt worden, zoals de gouden design kandelaar. Of bijvoorbeeld de witte keramieken Paashaas met aan de onderkant een gouden sierrand. (En voor de echte daredevil: zet ze eens op elkaar ;p)

Om alles op tafel bij elkaar te brengen, heb ik vervolgens een vaas uitgekozen met een bijzondere vorm. Als je goed kijkt, zie je dat de vorm van de vaas terugkomt in de roze waxinelichtjes. Het zijn dit soort details die laten zien dat je aandacht hebt besteed aan vorm en stijl. 

Organisch en geometrisch 

De harmonie tussen natuur (organisch) en design (geometrisch) vind je helemaal terug op de gedekte tafels voor het Paasontbijt en het Paasdiner. Strakke geometrische vormen in de design Diwali borden, maar ook bijvoorbeeld in de gestroomlijnde gouden bestekset.

De roze Great Gatsby drinkglazen, één van mijn favorieten van dit seizoen, heb ik geselecteerd op basis van hun fraaie geometrische ingekerfde patroon. Dit zelfde patroon zien we ook weer terug in de Great Gatsby cocktailglazen met glimmende gouden rand. Van geometrie naar natuur, want op de gedekte tafel met Pasen kunnen alle bloemen en beestjes je niet zijn ontgaan.

Ik zie Pasen graag als een moment om stil te staan bij de start van nieuw leven, van vruchtbaarheid. Flora en fauna komen dan ook samen op de Paastafels, van felgekleurde flocked haasjes en konijntjes, tot de vogelnestjes met eitjes, en natuurlijk de gebrilde kuikentjes met pet.

Stuk voor stuk unieke elementen om je tafelgasten mee te verrassen, hiermee onderscheid je jezelf want dit heeft echt niemand! In de geometrische blauwe vaas kun je spelen met de Paasdecoratie; van koperen palmbladen, tot koraal helleborus, tot poeder roze amaryllis, elke combinatie is mogelijk deze lente. 

Het kleurenpallet 

En dat brengt ons al bij mijn laatste vuistregel voor een bijzondere gedekte tafel: het kleurenschema. Voor de tafel als centerpiece van het huis is het belangrijk dat alle kleuren op tafel kloppen. Dat wil zeggen dat ik kies voor een aantal thema kleuren die op welke manier dan ook terugkomen in alle items die op tafel staan.

Te beginnen bij Diwali borden van opaal in Deens lichtblauw en pastel turquoise. De kleuren van de tafelrol (licht pale blauw) en servetten (aqua blauw) die ik heb gebruikt zitten in hetzelfde kleurenschema als de Diwali borden. De grassige tafellopers laten ook de groene en turquoise kleuren eruit springen tegen het licht blauwe kleed.

Vervolgens heb ik gekozen voor poeder roze elementen, een klassiek contrast met pastel blauwe kleuren: de roze Gatsby drinkglazen, de rechthoekige Eleonora schaal met spikkeltjes, de eierdopjes met hazenoren, de waxinelichtjes en de fleurige bloemen. De items hebben elk net een andere schakering waardoor ze een geheel vormen zonder saai te worden.

“Met deze cocktailglazen ben je alvast goed voorbereid en heb je gelijk een interessante anekdote!”

Om alles een chique en gewaagd randje te geven heb ik gekozen voor gouden accenten, van glimmend tot mat. Deze glimmende accenten zitten op de Gatsby cocktailglazen en de glitter gouden sierbloemen. Het afwisselende mat goud zie je in de sierrand van de statement Paashaas en in de bestekset. De kleurenschema’s oceaanblauw, poeder roze en goud lijken dus op zichzelf als 3 kleuren, maar de schakeringen van die schema’s maken het Paasontbijt en het Paasdiner een spektakel. 

Trendwatching

Voordat ik aan de slag kan met de drie vuistregels, ga ik eerst trendwatchen. Lente 2021 staat in het teken van: Danish Design, pastel afgewisseld met fel, gekke statementpieces, en en Grreat Gatsby enof Broadway cocktailglazen in alle soorten en maten.

Danish Design heb ik verwerkt in de Diwali borden van opaal. Een simpel servies dat kracht krijgt door het materiaal en de spannende pastelkleuren in hetzelfde kleurenschema oceaan. Pastel heb ik afgewisseld met de felle kleuren van de flocked beestjes en de grasgroene tafellopers. En natuurlijk niet te missen: de Great Gatsby en Broadway glazen!

Je ziet ze tegenwoordig overal variërend van transparant, tot poeder roze of magenta. Het is trouwens geen toevalligheid dat Great Gatsby waterglazen en cocktailglazen juist nu zo trendy zijn. Dit heeft alles te maken met de pandemie die in het begin van de 20e eeuw veel slachtoffers eiste, waarna een periode aanbrak van 24/7 party: The Roaring Twenties.

Zal er na Corona ook een Roaring Twenties periode aanbreken? Met deze cocktailglazen ben je alvast goed voorbereid en heb je gelijk een interessante anekdote!

Setdressen

En dan begint het échte werk: styling en setdressen. Het is een kunst om alles bij elkaar laten komen zodat er een geheel ontstaat waar je trots op kan zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zijn mijn drie vuistregels essentieel. Gelukkig heb ik het jullie al wat makkelijk gemaakt door items te selecteren die variëren in materiaal, hoogteverschil en een kloppende kleurverdeling hebben. H

et is nu aan jou om je eigen smaak terug te laten komen op de gezelligste plek van het huis! Het plaatsen van de borden, bestekset en het servies spreekt voor zich, maar met het positioneren van de Paasdecoratie kun je je echt onderscheiden. 

Alles nog even op een rijtje

tip #1: Combineren is profiteren! Zorg ervoor dat je items van verschillende materialen naast elkaar zet. Bijvoorbeeld een flocked konijntje naast de matte keramieken vaas. 
tip #2: The sky's the limit! Plaats objecten bij elkaar met verschillende hoogteverschillen. Zet bijvoorbeeld de gouden kandelaar (hoog) naast een waxinelichtje (middel). Een kunstbloem op klip ernaast (laag) maakt het helemaal af.
tip #3: Kleuren maken de man! Met de drie kleurenschema’s kun je alle kanten op voor het Paasontbijt en Paasdiner. Plaats 2 items van dezelfde schema’s dicht bij elkaar en kies als 3e een voorwerp van een ander schema. Bijvoorbeeld een Gatsby (goud) cocktailglas met de bestekset (goud) in combinatie met een roze Gatsby drinkglas. Of de koraal helleborus (roze) met de bloesemtak (roze) in de stale blauwe vaas. 

Succes en tot de volgende blog! 

Hanne