blog moederdag vaderdag kado

Anno 2022 kan je niet meer met een tekening aankomen

Door Hanne Staal

De derde zondag in de maand mei nadert. Een stomende klas vol basisschool kinderen. De ruiten zijn beslagen. De bel gaat. Een aantal dappere kinderen wagen het erop om pauze te vieren. Maar het merendeel blijft binnen doorwerken; een bewuste keuze. Want het is weer zover, de belangrijkste mensen in hun leven worden in het zonnetje gezet. Terecht. En het slagen van deze kado’s, deze levenswerken, is van uiterst belang…
Een week later begint het feest van voorafaan, de derde zondag in de maand juni nadert. 

Moederdag en Vaderdag

Wekenlange noeste arbeid werd verricht in onze jonge tevens wilde basisschooljaren. Al een eeuw lang knutselen we erop los onder toeziend oog van enthousiaste juffen en meesters. En na het geven van Picasso’s en Michelangelo’s in spe, aan die twee belangrijkste mensen in ons leven, volgde een bibberend ontbijt op bed – met alle gevolgen van dien. En misschien herken je het wel, na die basisschooljaren wacht ons een gitzwart gat. Want wat moeten we geven aan die mensen die onvoorwaardelijk voor ons klaarstaan, wanneer we niet meer worden gecoacht door die creatieve juffen en meesters? Hoe bedank je al die zorgende de mensen voor hun liefde? Mama’s, papa’s, vrouwen die aanvoelen als mama’s, mannen die aanvoelen als papa’s, oma’s en opa’s die als ouders voor je zijn, mensen die je opvoeden. We kennen allemaal wel iemand die extra mag worden verwend op Moederdag en Vaderdag.

Welk gitzwart gat?

En speciaal voor al die mensen die betekenis geven aan ons leven hebben wij voor jullie alle kado’s categorisch op een rijtje gezet. De highlights van 2022 op het gebied van home-gastronomy. Zie dit als een bescheiden tiplijst van de geënthousiasmeerde juffen en meesters van Homecookingchef. En dat hebben we  niet zomaar gedaan. We hebben namelijk mensen die betrokken zijn bij Homecookingchef gevraagd naar hun favoriete cadeaus uit het lijstje. Zo zijn de hoogst scorende kado’s voor de twee speciaalste feestdagen van het jaar uitgelicht door niemand minder dan Marten, Joyce, Ilse en Ubel en Sharon.  Stuk voor stuk vijf top ouders, mensen die als ouders aanvoelen of mensen met ouders. Wij zijn namelijk van mening dat er in al die mensen die ons hebben (op)gevoed een thuiskok, een huis tuin en keuken chef, of een gastronomisch wonder schuilt. Als liefde door de maag gaat, waarom dan niet een kado wat dat proces kan bespoedigen? 


Marten aan het woord

Marten (62) is sinds zijn jonge tevens wilde twintiger jaren thuischef. Het liefst kookt hij in zijn eigen keuken thuis in Haren voor tafels vol familie, collega’s, vrienden, vrienden van, zussen van… Kortom: iedereen is welkom. Twaalf jaar geleden is hij vliegvisser geworden en rookt hij zijn eigen gevangen vis in zijn aan-huis-rookoven. Hij heeft zelf vier kinderen, twee bonus kinderen en inmiddels zelfs twee kleinkinderen waarvan eentje op komst. Marten wat was jouw go to cadeau voor Vaderdag na de basisschool knutsels? “Vaak kwam ik niet veel verder dan vijf zakken streek hardbroodjes van de markt in Groningen, waar mijn vader dol op was…” 

vaderdag

Foto door: Christa van Dorssen


#1 Messen fetisjist

De ultieme #1 van Marten is de steakset van Laguiole. Naast het traditionele steakmes bevat deze ook een bijpassende steakvork. Marten noemt zichzelf een messen fetisjist en Laguiole is zijn favoriete messen merk. “Dit zijn namelijk messen uit de Auvergne in het Franse Centraal Massief.” De streek die hij jaarlijks bezoekt omwille van de streekproducten, authentieke keuken en Franse vrienden die hij daar dertig jaar geleden maakte. “Ik heb vijftien jaar geleden een Laguiole steakset geimporteerd uit de Auvergne, en ze zijn nog steeds als nieuw! Ik slijp ze zelf met aanzetstaal. Verder hoef ik het hout niet in te oliën, het blijft na al die jaren nog steeds mooi.” Als ik vraag waarom Marten dit Moederdagkado of Vaderdagkado aan iedereen zou aanraden, is zijn antwoord:  “De aansnij ervaring wordt echt naar een nieuw niveau geheven, ze liggen lekker in de hand, zijn werkelijk waar esthetisch, en het is van mooi materiaal gemaakt.” Echt een catch dus voor de steakliefhebber! 

→ De steakset vind je hier.

 

#2 Simpel en sierlijk

Alles wat wijnliefhebber Marten verlangt van een wijnglazenset is dat ze een simpel en sierlijke uitstraling heeft. En laten wij nou precies die wijnglazenset in huis hebben! “De Mineral wijnglazen zijn visueel aantrekkelijk, echt bevredigend om naar te kijken. Doordat ze simpel en sierlijk zijn gaat de aandacht naar wat er in zit, het presenteert mooi. Het design is de reden waarom ik bijvoorbeeld direct een Barbera d’Asti, rode wijn, zou willen serveren. Dan zou ik de grotere glazen kiezen.” Voor een witte wijn zoals de Verdejo Rueda, zou Marten voor de kleinere uitvoering gaan. De glazenset bestaat uit zes glazen, perfect voor Martens grote tafel! 


→ De wijnglazenset vind je hier.


#3 Verrassingspicknick 

moederdag mama needs some wine kado

Marten verrast mij wanneer hij het kadopakket Mama Needs Wine aanwijst. “Naast dat er uniek glas in het pakket zit, spreekt dit Moederdagkado mij vooral aan door de kurkentrekker. Of nouja, kurkentrekker… Ik vind eerlijk gezegd sommeliersmes een betere benaming voor dit prachtige voorwerp. Wat een mooie robuuste uitstraling door dat hout. Dat lijkt me lekker vasthouden.” En daar heeft Marten helemaal gelijk in, door het compacte formaat scoort dit, nou vooruit dan, sommeliersmes hoog op gebruikersgenot. “De kurkentrekker past gewoon in mijn broekzak, ideaal voor een verrassingspicknick met mijn vrouw op een feestdag zoals Moederdag.” Naast de fantastische kurkentrekker zit er in het kadopakket ook een flesafsluiter en het hilarische glas Mama Needs Wine. Ook handig: dit glas is zo sterk dat ie Martens picknick zeker gaat overleven! 

→ Het kadopakket vind je hier.  


#4 Sprankel the night away

wijnglazenset champagneglazenset wijnkoeler

Tot slot noemt Marten nog de twaalfdelige wijnglazenset van Arcoroc. Voor wijnliefhebber Marten zitten hier zowel glazen in voor witte wijn, als rode wijn. “De vorm van het glas spreekt mij bij deze set ook weer aan. Prachtige elegante glazen zonder poespas. En de wijnkoeler is handig voor de zomerse tuin-BBQ’s die ik graag geef met mijn Weber. Als het nederlandse weer een beetje mee zit natuurlijk.” *dikke knipoog* Wanneer ik Marten vertel over de champagne flute die het wijn kado bevat, wordt hij helemaal enthousiast. De flute heeft namelijk een klein puntje op de bodem aan de binnenkant van het glas. Daardoor blijven er altijd koolzuur bubbeltjes naar boven sprankelen. Sprankel the night away met deze luxueuze set die overigens ook zeer geschikt als verjaardagskado voor onze hobbykoks! 

→ De glazenset met wijnkoeler vind je hier.


Nog even op een rijtje 

Het is nu wel echt duidelijk. Een zelfgemaakte tekening geven voor Moederdag of Vaderdag anno 2022 aan onze (op)voedende thuiskoks, huis tuin en keuken chefs, en gastronomisch wonders kan écht niet meer. Toch? Toch! 

‘Messen fetisjist’ Martens favorieten waren:

  • originele Laguiole steakmessen en steakvorken uit de Franse streek Auvergne 
  • simpel doch sierlijke glazenset van Mineral
  • sommeliersmes (kurkentrekker) uit het kadopakket Mama Needs Wine
  • eeuwig sprankelende champagne flutes voor die ene zomerse BBQ avond in Nederland uit de glazenset van Arcoroc

Lieve Marten bedankt voor je tips en het delen van jouw verhaal. Wil jij ook de mensen die altijd voor je klaar staan een spectaculaire feestdag in mei en juni 2022 bezorgen? Haal snel het meest onvergetelijke Moederdagkado of Vaderdagkado bij Homecookingchef! Overtref je eigen tekenkunsten met een kado om de kookkunsten van je ouders en verzorgers naar een Michelinniveau te tillen.  

Volgende week zijn we bij je terug met een spik splinternieuwe Kado Blog 2!

Hanne 
KadoMoederdagVaderdag